Chinese (zh-CN)

Name
Biography

努里·比格·锡兰(Nuri Bilge Ceylan),1959年1月26日出生于土耳其伊斯坦布尔,毕业于Bosphorus大学,土耳其导演、编剧、摄影、剪辑。

1995年,执导个人首部剧情短片《茧》,该片获得第48届戛纳国际电影节-短片金棕榈奖提名。1998年,执导剧情长片处女作《小镇》,该片获得第48届柏林国际电影节卡里加里电影奖。2000年,执导剧情片《五月碧云天》,该片获得第50届柏林国际电影节主竞赛单元金熊奖提名。2003年,执导剧情片《远方》。2006年,自导自演剧情片《适合分手的季节》。2009年,担任第62届戛纳电影节主竞赛单元评委。2014年,凭借执导的剧情片《冬眠》获得第27届欧洲电影奖最佳导演提名。2019年6月,出任第22届上海国际电影节金爵奖主竞赛单元评委会主席。

English (en-US)

Name

Nuri Bilge Ceylan

Biography

Nuri Bilge Ceylan (born 26 January 1959; Istanbul) is a Turkish director, screenwriter, photographer and actor. His film Winter Sleep (2014) won the Palme d'Or at the 67th Cannes Film Festival, while five of his films have been selected as Turkey's submission for the Academy Award for Best International Feature Film. He is married to filmmaker, photographer, and actress Ebru Ceylan, with whom he co-starred in Climates (2006).

Ceylan's films deal with the estrangement of the individual, existentialism, the monotony of human lives, and the details of everyday life. He uses static shots and long takes, usually in natural settings, as well as play with sound, including the use of menacing silences. He is known for filming his protagonist from behind, which, in his view, leaves the audiences to speculate on the brooding emotions of characters whose faces are obscured. Until Climates, Ceylan's films are made on low budgets, with casts generally consisting of amateur actors, most of whom are family members.

Korean (ko-KR)

Name

누리 빌게 제일란

Biography

Portuguese (pt-BR)

Name
Biography

Nuri Bilge Ceylan (Istambul, 26 de janeiro de 1959) é um roteirista, montador, fotógrafo, diretor e produtor de cinema turco. Ele é o cineasta turco de maior reconhecimento internacional na atualidade. Premiado no Festival de Cannes, com a Palma de Ouro em 2014, pelo filme Sono de Inverno. Ele recebeu, ainda, o prêmio de melhor diretor, em 2008, pelo filme Os Três Macacos (Üç Maymun) e dois prêmios especiais do júri (Grand Prix): em 2003, por Distante (Uzak), e em 2011, por Era uma Vez na Anatolia (Bir Zamanlar Anadolu'da).

Spanish; Castilian (es-ES)

Name
Biography

Director turco nacido en Estambul. Fotógrafo de vocación, el reconocimiento internacional como realizador cinematográfico vino de la mano del impacto de su tercer largometraje Lejano (Uzaak, 2002), precedido de la presencia de sus anteriores filmes en festivales internacionales que despertaron el interés de la crítica especializada. Con Tres monos (2008), lograría el Premio al Mejor Director en el Festival de Cannes del 2008, consiguiendo la Palma de Oro del mismo festival en el 2014, con Winter Sleep.

Turkish (tr-TR)

Name

Nuri Bilge Ceylan

Biography

26 Ocak 1959'da İstanbul, Bakırköy'de doğan Nuri Bilge Ceylan'ın çocukluğu baba memleketi olan Çanakkale, Yenice'de geçer. İstanbul Yeşilköy'de Zirai Araştırma Enstitüsü'nde çalışmakta olan Ziraat mühendisi babasının memleketi Çanakkale'ye tayinini istemesi sonucu, Nuri Bilge iki yaşındayken ailece Yenice'ye taşınırlar.

1969 yılında tekrar İstanbul'a dönmek zorunda kalırlar. Nuri Bilge Ceylan, ilkokul beşi, ortaokulu ve liseyi Bakırköy'de devlet okullarında okur.

Liseden sonra, 1976 yılında, İstanbul Teknik Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümüne girer. Ancak boykotlar, çatışmalar, siyasi kutuplaşmalar nedeniyle dersler sürekli kesintiye uğrar. O günlerde olayların en yoğun yaşandığı Maçka kampüsüne iki yıl gider gelir.

1978 yılında tekrar sınava girer ve Boğaziçi Üniversitesi'nin Elektrik Mühendisliği bölümüne geçer.

Burada fotoğraf kulübünde Üstün Barışta'dan aldığı seçmeli sinema dersleri ve sinema kulübünün yaptığı özel gösterimler, daha önce Taksim'deki Sinematek gösterimlerinde filizlenmiş sinema sevgisinin pekişmesini sağlar. Boğaziçi yıllarında okul harçlığını çıkarmak için kulüpte vesikalık fotoğraf çeker. Fotoğraf kulübü dışında, dağcılık ve satranç kulüplerinde de faaliyet gösterir.

1985 yılında okuldan mezun olur. Aylar süren batı ve doğu seyahatlerinin ardından Türkiye'ye dönen Ceylan askerlik yapmaya karar verir. şekillendireceğini keşfeder. Askerlikten sonra bu kararını hayata geçirmek amacıyla işe koyulur: Bir yandan geçimini sağlamak için tanıtım fotoğrafları çekerken bir yandan da Mimar Sinan Üniversitesi Sinema bölümüne devam eder. Ancak iki sene sonra okulu bırakır.

1993 yılı sonlarında kısa filmi Koza'yı çekmeye başlar. Film 1995 Mayıs'ında Cannes'da gösterilir ve Cannes Film Festivalinde yarışmaya seçilen ilk Türk kısa filmi olur.

Ardından Koza'nın devamı sayılabilecek ve bazılarınca "taşra üçlemesi" diye nitelendirilen üç uzun metrajlı film gelir: Kasaba (1997), Mayıs Sıkıntısı (1999) ve Uzak (2002). Bu filmlerde Ceylan yakın arkadaşlarını, akrabalarını ve ailesini oyuncu olarak kullanır ve hemen her işi kendisi üstlenir. Görüntü yönetimi, ses dizaynı, yapımcılık, kurgu, senaryo ve yönetmenlik.

Üçlemenin son filmi 'Uzak', 2003 Cannes Film Festivali'nde Büyük Jüri Ödülü'nü alır ve bir anda Ceylan'ı uluslararası alanda tanınan bir isim haline getirir. Cannes sonrasında yolculuğuna devam eden Uzak, 23'ü uluslararası olmak üzere toplam 47 ödül alarak Türk sinemasının en fazla ödül kazanan filmi olur.

Ardından bu kez yine 2006 Cannes Film Festivali'nde FIPRESCI ödülünü alacağı 'İklimler' filmi gelir. Filmde eşi Ebru Ceylan ile birlikte başrolü paylaşır.

2008 tarihli filmi 'Üç Maymun' ile 61. Cannes Film Festival'inde yarışır ve En İyi Yönetmen Ödülü'ne layık görülür. 'Üç Maymun' daha sonra Oscar yarışında da ilk dokuza kalmayı başaran ilk Türk filmi olur.

Nuri Bilge Ceylan 2009 yılında tekrar Cannes'a geri döner. Ancak bu kez ana yarışmada jüri üyesidir.

2011 tarihli filmi "Bir Zamanlar Anadolu'da", Cannes Film Festivali'nde bir kez daha Büyük Jüri Ödülü'nü kazanır.

2014 yılında yine Cannes'da görücüye çıkan son filmi "Kış Uykusu" festivalin büyük ödülü Altın Palmiye ödülüne layık görülür.

2003 yılı sonlarında 'İklimler' filminin mekan aramaları sırasında, askerlik yıllarından beri el sürmediği fotoğraf sanatına geri döner. Sinemanın yanı sıra onu da yürütmeye başlar.

You need to be logged in to continue. Click here to login or here to sign up.

Can't find a movie or TV show? Login to create it.

Global

s focus the search bar
p open profile menu
esc close an open window
? open keyboard shortcut window

On media pages

b go back (or to parent when applicable)
e go to edit page

On TV season pages

(right arrow) go to next season
(left arrow) go to previous season

On TV episode pages

(right arrow) go to next episode
(left arrow) go to previous episode

On all image pages

a open add image window

On all edit pages

t open translation selector
ctrl+ s submit form

On discussion pages

n create new discussion
w toggle watching status
p toggle public/private
c toggle close/open
a open activity
r reply to discussion
l go to last reply
ctrl+ enter submit your message
(right arrow) next page
(left arrow) previous page

Settings

Want to rate or add this item to a list?

Login